Even voorstellen

Mijn naam is Albert Haveman.
Midden jaren tachtig ben ik in aanraking gekomen met T'ai chi ch'uan en Chikung. Ik volgde een beroepsopleiding Traditionele Chinese Geneeskunde (BOCAM) en een onderdeel daarin was het beoefenen van Chinese gezondheidsoefeningen. Eind jaren tachtig heb ik een docentenopleiding T'ai Chi Ch'uan gevolgd bij Ruud Westerkamp in Roosendaal (CNGO).
Aansluitend (1992) heb ik een studiereis gemaakt naar China en stage gelopen in een ziekenhuis, het Sino-Japan Friendship Hospital te Beijing.

 

Vanaf 1990 geef ik Tai chi lessen, zowel in de T'ai chi ch'uan vorm (o.a. zwaardvorm) als in de chikung. Regelmatig heb ik zomerworkshops gegeven in het buitenland.

 

Na mijn docentenopleding in Roosendaal heb ik workshops gevolgd bij diverse leraren in Nederland en in buitenland, zowel op gebied van T'ai chi ch'uan, Chikung als in Meditatie (Vipassana).

In de jaren 1997 - 2001 heb ik les gevolgd bij Jan Snel (Naarden) in de zogenaamde Tai Chi Tao.

Mijn 'laatste' opleiding (Chikung en Tuina) was bij Kong Mien Ho (Amstelveen) in de periode 2008 - 2010.

Zo wissel ik het leraarschap af met leerling zijn. Een waardevolle combinatie!

Langzamerhand hebben de lessen zich uitgebreid en is het centrum Nei Chia (2008) ontstaan. Nei Chia is een begrip uit de Wushu (Chinese gevechtssport) en betekent letterlijk de "innerlijke school".
Ik heb gekozen voor deze naam omdat het beoefenen van T'ai chi ch'uan of Chikung een innerlijk proces is. Hoewel de vormen aangeleerd dienen te worden gaat het bij het oefenen om het mentale proces.

Zo gebruik ik de term 'rust vinden in beweging' om te duiden wat ik bedoel. Immers de bewegingen worden zo traag uitgevoerd dat het een meditatieve handeling wordt (mindfulness). Zo leer je veel over je eigen lichaam en psyche; spanning/ontspanning, stress, gevoeligheid voor energie, energieblokkades, oplossen van (psychische) blokkades. Op deze manier wordt het "leren voelen"! Maar ook je geest wordt rustig, zodat je uiteindelijk stil wordt van binnen.

Een wereld gaat dan voor je open!

Ik geef op dit moment les aan diverse groepen: 

Kijk onder nieuws voor actuele informatie en data.

Voor het bedrijfsleven verzorg ik specifieke workshops Tïai Chi in kader van het stressmanagement en/of voor ontspanningsmomenten tijdens trainingen. Kijk onder Tai chi voor bedrijven.


Wil je meer weten over de lessen, kijk dan onder agenda.